Winoturystyka w kraju nad Wisłą jest coraz bardziej popularna.

Moje wpisy

Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku częściowej lub całkowitej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron (miażdżonych lub nie) tudzież z moszczu gronowego. Z winem wiąże się pojęcie enoturystki. ENOTURYSTYKA polega na odwiedzaniu regionów związanych z uprawą winorośli oraz miejsc gdzie produkuje się wino, a także uczestniczenie w świętach i festynach związanych z tym alkoholem.
wino i ser
Source: http://www.flickr.com
Turystykę wina najlepiej uprawiać jesienną porą. Wtedy to liczne winnice organizują prezentacje, degustacje oraz święta winiarskie. ,,Winny" turysta jest zainteresowany nie tylko, tego w jaki sposób jego ulubiony trunek smakuje, ale przede wszystkim - jak powstaje. W programie każdej dobrze zorganizowanej wycieczki jest też zatem oglądanie krzewów z mini wykładem na temat ich hodowli oraz szczepów.

Enoturystyka może mieć charakter:

- rekreacyjny - kiedy motywem wycieczki jest chęć spędzenia czasu na wsi, na łonie natury; - poznawczy - turyści chcą pozyskać wiedzę z dziedziny uprawy winorośli, produkcji trunku i kultury winiarskiej; - kulturowy - związana jest z wielowiekową tradycją produkcji wina, szczególnie na Starym Kontynencie; - kulinarny - wino, będąc trunkiem charakteryzującym dany region powiązany jest z jedzeniem i regionalnymi specjałami.

Enoturystyka to jedna z najszybciej zyskujących popularność form wypoczynku w ostatnich latach. Rynek winiarski w naszym kraju z roku na rok rozwija się coraz prężniej, i chociaż ciężko będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi winiarskie jak Francja, Italia czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie Polski nieustannie przybywa miejsc uprawy winnych latorośli. Więcej na ten temat: ciekawa strona z zakresu enoturystyki.
W Polsce winnice zajmują ponad 1000 ha. Wyróżnić można tutaj trzy podstawowe regiony uprawy winorośli. Pierwszym regionem jest zachodnia i południowo-zachodnia część kraju, z silnymi oddziaływaniami klimatu morskiego i z rzadko występującymi zimami z minimalnymi temperaturami poniżej -20 st. C. Drugim regionem jest południowa i południowo-wschodnia część Polski, z większymi wpływami klimatu kontynentalnego i z częściej występującymi zimami o temperaturach poniżej -20 st. C, umożliwiające uprawę bardziej odpornych odmian winogron oraz mixu odmian. Do ostatniego regionu, zalicza się pozostała część Polski, gdzie możliwa jest jedynie uprawa amatorska. W naszym kraju największe skupisko winnic znajduje się na terenie województwa lubuskiego.




Czerwone wino
Author: CCFoodTravel.com
Source: http://www.flickr.com
Oprócz tego dobre warunki naturalne do enoturystyki w naszym kraju występują na Nizinie Śląskiej, w Sudetach, Wyżynie Małopolskiej, Pogórzu Karpackim oraz Wyżynie Lubelskiej. Amatorska uprawa możliwa jest w całym kraju. Nawet na Suwałkach otworzono winnicę specjalizującą się w uprawach win „klimatu chłodnego”. Korzysta się tu z sadzonek odmian bardziej odpornych na ekstrema pogodowe. Takie winnice (Winnica Dwie Granice) jednak wymagają dużo więcej uwagi i pracy, a o smaczne wina z nich dużo trudniej...